top of page
Pink Sand
IMG_6995 copy.jpg
Pink Sand

OTROCI S TEŽAVAMI V RAZVOJU

MALČKI, OTROCI, MLADOSTNIKI

ADHD

TEŽAVE S POZORNOSTJO

TESNOBA, STRAHOVI

GOVORNO JEZIKOVNE TEŽAVE

MOTORIČNE TEŽAVE

GRAFOMOTORIČNE TEŽAVE

TEŽAVE S SENZORNIM PROCESIRANJEM

SENZORNA OBČUTLJIVOST

TEŽAVE S SPANJEM

SPECIFIČNE UČNE TEŽAVE

ČUSTVENE TEŽAVE

TEŽAVE Z MOKRENJEM PONOČI

MOTNJE AVTISTIČNEGA SPEKTRA

NEVROLOŠKE TEŽAVE

GENETSKE BOLEZNI

...

Otroci z naštetimi težavami imajo zagotovo nekatere primarne reflekse neintegrirane.

 

Kaj sploh so neintegrirani refleksi?

 

Že v maternici se razvijejo refleksi, to so avtomatski odzivi na določen stimulus, ki otroku omogočajo preživetje, rast in razvoj. Ti refleksni gibi nato dojenčku pomagajo, da razvija višje funkcije.

 

Lahko pa se zgodi, da je iz različnih razlogov refleks hipoaktiven, hiperaktiven ali celo ni bil vzpostavljen, kar sistemu onemogoča optimalen razvoj.

 

Skoraj vsi imamo kakšen refleks neintegriran, otroci in tudi odrasli s težavami, pa imajo neintegriranih več refleksov ali pa je hipo-, hiper- ali ne-aktivnost toliko močnejša.

 

Vaje za integracijo refleksov bodo nekatere težave popolnoma odpravile, pri nekaterih težavah pa bomo videli izboljšanje. Kako delujejo posamezne metode in več o refleksih, si lahko preberete tukaj.

IMG_2538.JPG
Hearts

DOJENČKI

Pri dojenčkih se lahko zgodi, da se nekateri refleksi niso ustrezno vzpostavili (npr. sesalni refleks), lahko gre za napačen odziv na stimulus ali pretirano delovanje refleksa (npr. Morojev refleks), lahko gre za pomanjkanje vnosa taktilnih stimulusov, kar je npr. pogosto po carskem rezu. Vse to vpliva na celoten razvoj otroka; motorični, čustveni, socialni, spoznavni, na prehranjevnje, spanje, rast. Pri dojenčkih integracija refleksov z integrativnimi vajami običajno poteka hitreje kot pri starejših otrocih ali odraslih, saj je večina refleksov še v obdobju aktivnosti.

Pregled refleksov je priporočljivo opraviti tudi, če dojenček ne kaže posebnih težav, saj z zgodaj odkritimi neustrezno vzpostavljenimi refleksi z integracijo učinkovito podpremo otrokov razvoj.

Predvsem pri otrocih, ki so bili rojeni s carskim rezom, ali so imeli zapleten porod ali nosečnost, ali pa so morda po rojstvu doživeli kakšen zaplet, je posebej pomembna taktilna integracija za vzpostavitev varnosti v živčnem sistemu in nato morebitna integracija refleksov.

fott grasp gaja.JPG

GLUHI IN NAGLUŠNI OTROCI

deaf children ajda knjiga.jpg

Več kot 90 % gluhih otrok se rodi slišečim staršem, ki se v veliki večini prvič srečajo z gluhoto. Staršem se poraja veliko vprašanj in tudi strahov. Ko iščejo informacije o tem, kaj pomeni gluhota za razvoj jezika pri otroku, naletijo na različne informacije, ki jih dodatno zmedejo.

 

Sama sem več kot 10 let posvetila raziskovanju področja razvoja jezika in mišljenja pri gluhih otrocih, prav tako sem z različno starimi gluhimi otroki delala v okvirih neformalnega izobraževanja na področju kulture.

 

V svoji praksi nudim staršem dostop do velikega korpusa znanstvenih izsledkov na področju zgodnjega razvoja jezika ter svetujem, kako vzpostaviti učinkovito komunikacijo, ki bo predstavljala optimalno okolje za razvoj jezika in mišljenja pri otroku.

bottom of page