top of page

STORITVE

OB VSAKEM OBISKU VAM ŽELIM PONUDITI NASVETE IN ORODJA, KI JIH LAHKO DOMA UPORABLJATE BREZ MOJE POMOČI. KLJUČNO SE MI ZDI, DA STE OPREMLJENI S TEORETIČNIMI IN PRAKTIČNIMI ZNANJI, DA SE ČUTITE KOMPETENTNE PRI SPOPADANJU S TEŽAVAMI.

LAHKO PA PRIDETE K MENI ZGOLJ NA POGOVOR ALI NA ENEGA OD PRIJETNIH TRETMAJEV, KI GLOBOKO POBOŽAJO VAŠE TELO IN DUŠO.

D71_0545_edited.jpg
STORITVE: Text

MNRI®Masgutova Neurosensorymotor Reflex Integration

MNRI_LOGO-CoreInTraining.png

Z metodo integracije refleksov po dr. Masgutovi skušamo s pomočjo vaj za integracijo refleksov, z nevrotaktilno ali z nevrostrukturno integracijo regulirati primarne nevrološke poti, ki s svojim ustreznim odzivanjem predstavljajo varnost za naš sistem.

Kognicija, jezik, socialne spretnosti in čustvovanje se pri človeku gradijo na podlagi gibanja, saj je gibanje glavno učno orodje za dojenčka.

Refleksi se pojavijo že zgodaj v maternici, nato pomagajo dojenčku pri samem porodu in ga spremljajo toliko časa, da lahko na podlagi integriranega refleksa razvije višjo funkcijo, tako da poleg varnosti refleksi omogočajo tudi rast in razvoj.

Refleksi ostanejo aktivni različno dolgo časa, nekateri le nekaj dni po rojstvu, drugi celo do približno drugega leta starosti. Ko je refleks integriran in se izrazi višja funkcija, pa nas refleksi še vedno varujejo, kar v praksi pomeni, da se v izrednih ali nevarnih situacijah, ko je potrebno odreagirati hitreje kot preko razmisleka, refleks aktivira in nas zavaruje.

Refleksi pa lahko ostanejo aktivni tudi po obdboju, ko bi se morali integrirati in bi jih morale nadomestiti višje funkcije. Vzroki za to so različni, danes je velik dejavnik dejstvo, da se otroci veliko manj gibljejo kot nekoč, preveč časa preživijo v različnih kontejnerjih (jajčke, avtosedeži, tesni vozički, sedeži, hojice ...), kjer nimajo možnosti prostega gibanja. Vzroki so lahko tudi v različnih oblikah fizične, kemične ali psihične travme, ki je lahko prenatalna ali se je zgodila ob ali po rojstvu, ali kadarkoli kasneje v življenju. Refleksi se torej ponovno prižgejo ob kroničnem ali akutnem stresu. Tako se refleksi ponovno prižgejo tudi v primeru izgorelosti, psihičnih težav, travme v odraslosti, saj nas na ta način želijo zavarovati. Hkrati pa s tem, da so pretirano aktivni, ciklično sprožajo varovalen kemični podpis v telesu, kar posledično povzroča psihofizične simptome. Gre za začaran krog, v katerem s somatskimi terapijami naslovimo telo in preko nevrogibalnih tretmajev vplivamo na regulacijo nevroendokrinega sistema.

 

V primerih, ko so refleksi hiper- ali hipoaktivni, se to odraža v najrazličnejših vedenjskih, kognitivnih, jezikovnih, socialni in čustvenih težavah otrok ali kasneje odraslih. Vse to vpliva tudi na človekov imunski sistem in splošno regulacijo živčnega sistema, kar je povezano s psihofizičnim blagostanjem. S kliničnim pregledom in anamnezo ugotovimo, kateri refleksi potrebujejo vaje za integracijo.

Znanstveno literaturo o MNRI lahko najdete tukaj.

D71_0598.JPG
STORITVE: Text

Blomberg Rhythmic Movement Training®

Tudi Blomberg ritmična gibanja so, kot MNRI, namenjena integraciji refleksov. Harald Blomberg je bil švedski psihiater, ki se je pričel z refleksi ukvarjati po naključju, ko je spoznal Kerstin Linde, ki je v osnovi razvila temelje te metode. Blomberg je imel otroško paralizo, kar se je na njegovi motoriki poznalo tudi, ko je bil odrasel in z izvajanjem ritmičnih gibanj je doživel spremembe, ki so nanj naredile močan vtis.

Blomberg razlaga, da z ritmičnimi gibanji vzpostavljamo povezave med nižjimi in višjimi deli naših možganov. Evloucijsko starejši del možganov sta možgansko deblo in limbični sistem, kjer se nahajajo tudi centri primitivnih in primarnih refleksov. Možgansko deblo je pri dojenčku že popolnoma razvito, med tem ko najvišji del, to je korteks ali tista kodrasta sivina, ki jo najbolje poznamo kot možgane, pri dojenčku šele vzpostavlja povezave, ki nastajajo od spodaj navzgor. Z ritmičnimi gibanji dojenček sam neprestano stimulira nastajanje povezav od spodaj navzgor in kadar mu je to onemogočeno, vidimo posledice ne samo na motoričnem, ampak tudi na nivoju jezika, kognicije, čustvovanja, socialnih spretnosti.

Blomberg je kot psihiater v bolnišnici pričel ritmična gibanja uporabljati s pacienti z različnimi diagnozami, uspešno je zdravil tudi psihoze. Nato se je pričel zmeraj več ukvarjati z otroki in uporabljati metodo za vse vrste težav v razvoju, zelo poznan je po pomoči otrokom z avtizmom, motnjami pozornosti in čustvenimi težavami.

Znanstveno literaturo o ritmičnih gibanjih lahko najdete tukaj.

D71_0573.JPG
STORITVE: Text

TFT / EFT / tapkanje

Tapkanje (TFT) je prvi v svoji praksi pričel uporablajti klinični psiholog dr. Roger Callahan, in sicer v sedemdesetih letih. Nato je čez 20 let metodo pod drugim imenom (EFT) skrčil v bolj preprosto obliko Gary Craig. Gre za tapkanje po akupresurnih točkah. Danes se metoda zmeraj bolj uporablja med psihologi in psihoterapevti, tudi zdravniki se je v vedno večji meri poslužujejo. Z metodo je mogoče lajšati težave pri depresijah, anksioznosti, paniki, stresu, skrbeh, fobijah, bolečini, posttravmatski stresni motnji. Tapkamo po točkah na glavi in po telesu, med tem pa osredotočeno predelujemo nek neprijeten občutek v telesu. Sama uporabljam izvorno metodo, TFT.

Znanstveno literaturo o učinkih tapkanja lahko najdete tukaj.

D71_0564.JPG
STORITVE: Text

Access Bars®

Barsi so nežna tehnika pritiskanja 32 različnih točk na glavi. Med barsi ležite na masažni mizi, večina ljudi ob tem poroča o globokem občutku sproščenosti in občutku zavesti med budnostjo in spanjem. Z raziskavo so pokazali, da gredo možgani med izvajanjem barsov v theta valovanje. To je počasnejše valovanje, značilno za globoko meditativno stanje, hipnozo, sanjanje in stanje zavesti med spanjem in budnostjo, ki ga sicer poznamo iz stanja tik preden zaspimo ali ko se še ne zbudimo popolnoma. V takem stanju se telo učinkovito regenerira, tudi misli se zbistrijo in čustva lažje predelajo.

Svetovanje in edukacija

Svetujem staršem otrok z različnimi razvojnimi ali duševnimi težavamu. Svetujem odraslim na področju izgorelosti, tako izgorelim kot njihovim bližnjim. Pri svetovanju želim strankam ponuditi čim več informacij v zvezi z njihovo težavo, saj razumevanje simptomov in tudi razumevanje zdravljenja, odvzame vsaj del skrbi in strahu. Pri osebah, ki doživljajo izgorelost oz. različne psihične simptome, je ključna podpora bližnjih, zato je pomembno, da tudi oni razumejo, kaj se osebi dogaja, kako naj si oni razlagajo simptome in kako lahko najbolje pomagajo ter kako naj podprejo tudi sebe v tako stresnih situacijah.

Ponudim različne somatske tehnike pomirjanja, ki jih lahko izvajate doma, prav tako naučim dele protokolov in vaje za integracijo refleksov tisto osebo, ki bo doma delala z otrokom ali z odraslo osebo.

bottom of page